вул. Нова 80-А
м. Долинська Кіровоградська обл.

+38(066)942-00-12
dmkg28500@ukr.net

Пн - Пт 8.00 - 17.00
Сб. Нд. вихідний

Правила благоустрою та утримання територій у місті Долинська

РОЗДІЛ І

Зовнішній благоустрій та утримання територій при виконанні робіт по будівництву, реконструкції і ремонту споруд, шляхового покриття, встановлення малих архітектурних форм та підземних інженерних мереж

І .ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 

1.1. Вимоги розділу І обов’язкові для всіх організацій, установ та підприємств, суб’єктів підприємницької діяльності (далі СПД), об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (далі ОСББ), юридичних та фізичних осіб, незалежно від їх відомчого підпорядкування і форм власності, які проводять в місті Долинська будівництво, реконструкцію, ремонт, експлуатацію споруд, шляхових покрить, зелених насаджень , наземних та підземних мереж, розміщують споруди та пересувні елементи побутово- торговельного призначення, рекламоносії. 

1.2. Виконання будь-яких будівельних, ремонтно-будівельних робіт на благоустроєних територіях, встановлення тимчасових і постійних огорож, будівельних риштувань при ремонті фасадів будинків, літніх майданчиків, яток, стаціонарних кіосків, конструкцій для реклами та інформаційних повідомлень на вулицях, площах, проїздах, скверах, парках, газонах пустирях та в дворах будинків, а також на незабудованих землях м.Долинська дозволяється тільки при наявності рішення виконкому міської ради або спеціальних дозволів. 

1.3. В комплексних проектах на будову, реконструкцію або капітальний ремонт доріг, замовник зобов’язаний передбачити закладання додаткових поперечних каналів і футлярів труб для перспективного прокладання мереж. Виконання будь-яких робіт на новозбудованих та реконструйованих дорогах забороняється протягом трьох років з часу здачі їх в експлуатацію ( крім аварійних).

1.4. Основним методом прокладання підземних інженерних мереж при перетині проїзної частини вулиці є закритий. 

1.5. При виконанні робіт, пов’язаних з закриттям або обмеженням руху транспорту, в проектах виконання робіт повинні бути розроблені та узгоджені з керівництвом міста та районним відділом Державтоінспекції схеми організації руху автотранспорту та пішоходів, встановлення відповідних дорожніх знаків.

1.6. Відповідальність за відновлення покриття несе організація, яка виконувала будівельні роботи. Ця організація протягом 2-х років несе також відповідальність за виконання ремонту після осідання грунту. 

1.7. При виконанні будівельних, ремонтно будівельних робіт організації повинні утримувати чистоту на прилеглій території, створити безпечні умови руху транспорту та пішоходів, складувати матеріали і конструкції згідно з проектом організації будівництва, проектом виконання робіт та цих Правил. 

2. КОНТРОЛЬ ЗА ТЕРМІНАМИ ВИКОНАННЯ РОБІТ

2.1. Накладання штрафів за недотримання термінів виконання робіт проводиться згідно з розділом ІV Правил із часу закінчення термінів, передбачених у дозволі. 

3. ОБОВ’ЯЗКИ ВИКОНАВЦЯ РОБІТ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБІТ 

Виконавець зобов’язаний :

3.1. Мати на об’єкті: письмовий дозвіл на виконання робіт; - проектно-кошторисну документацію, затверджену в установленому порядку; - проект виконання робіт; - графік виконання робіт та відновлення благоустрою територій. 

3.2. Встановити на місці робіт інформаційні таблички з зазначенням організації, яка виконує роботи, № телефону, прізвищем і посадою виконавця робіт, терміном їх початку та закінчення. 

3.3. Не пізніше ніж за добу до початку земляних робіт викликати на місце представників зацікавлених організацій. В телефонограмі про збір представників вказати № і дату видачі дозволу , посаду та прізвище виконавця. 

3.4. Власники підземних мереж, отримавши виклик на місце роботи, де відсутні їх комунікації, повинні телефонограмою повідомити про це організацію, яка зробила виклик. 

3.5. При неявці ( протягом години) на місце робіт запрошених представників, необхідно викликати їх повторно.. До їх прибуття виконання робіт забороняється. При повторній неявці на місце робіт представників власників інженерних мереж, роботи виконуються згідно з кресленнями. Збитки за пошкодження мереж власникам не відшкодовуються. 

3.6. Загородити зону робіт, встановити технічні заходи регулювання вуличного руху, а при проведенні робіт на проїзній частині дороги - відповідні дорожні знаки. 

3.7 Здійснювати шурфування підземних комунікацій в присутності представників їх власників. 

3.8 Доставляти матеріали на місце робіт тільки після отримання дозволу на їх виконання.

4. ВИКОНАННЯ РОБІТ 4.1. 

ПЛАНОВІ РОБОТИ 

4.1.1. Виконання будь-яких планових будівельних , ремонтно-будівельних робіт на благоустроєних територіях допускається тільки при наявності : - дозволу на виконання робіт; - проектно-кошторисної документації, погодженої в установленому порядку; - проекту виконання робіт, ордера на виконання земляних робіт із вказаним терміном відновлення об’єктів благоустрою: - особи, відповідальної за це будівництво, до підписання з КП «Центр» акту прийому-передачі відновлення благоустрою. 

4.1.2. Заявки на виконання земляних робіт на благоустроєних територіях міста приймаються не пізніше ніж за 15 діб до свят, масових гулянь, демонстрацій. 

4.2. АВАРІЙНО-ВІДНОВЛЮВАЛЬНІ РОБОТИ НА ПІДЗЕМНИХ ІНЖЕНЕРНИХ МЕРЕЖАХ.

4.2.1. Після отримання повідомлення про аварію, власник мережі зобов’заний вислати аварійну бригаду під керівництвом відповідальної особи і розпочати роботи, створивши безпечні умови руху для людей, транспорту і збереження розміщених поряд інженерних мереж. 

4.2.2. Одночасно з відправленням аварійної бригади повідомити телефонограмою про характер і місце аварії міську раду, організації, що мають суміжні з місцем аварії комунікації, а в разі аварії на проїжджій частині або її обочині - районний відділ ДАІ. 

4.2.3. Організації, що мають суміжні з місцем аварії комунікації, при отриманні телефонограми зобов’язані негайно скерувати на місце аварії свого представника, котрий повинен вказати розміщення відповідних комунікацій і стежити за дотриманням встановленого порядку виконання робіт. 

4.2.4. Нормативний термін виконання аварійно-відновлювальних робіт для комунікацій : - водогін і каналізація – від 1-ї до 3-х діб, - електромережі- від 1-ї до 4-х діб, - газові мережі – від 1-ї до 3-х діб, - міські телефонні мережі – від 1-ї до 3-х діб, - тепломережі – від 1-ї до 8 –ми діб. У складних випадках, пов’язаних з необхідністю розширення обсягів та зони ремонтних робіт, продовження термінів узгоджується з міською радою в кожному окремому випадку. При порушенні виконавцем термінів виконання аварійних робіт, стягується штраф згідно з розділом ІV цих Правил. 

4.2.5. Відповідальність за відновлення благоустрою після закінчення аварійно-відновлювальних робіт несе власник мереж.

4.2.6. Терміни відновлення руху після виконання робіт по ремонту інженерних мереж : - на магістральних вулицях та в місцях руху громадського пасажирського транспорту – протягом 2-х діб, а в інших місцях - протягом 5-ти діб. 

4.2.7. Терміни відновлення благоустрою після виконання ремонтних робіт чи будівництва інженерних мереж : - на магістральних вулицях та місцях руху громадського пасажирського автотранспорту – протягом сорока п’яти діб, а в інших місцях - протягом шестдесяти діб. В залежності від пори року терміни можуть продовжуватися за погодженням з міською радою. При завершенні робіт із відновлення руху і благоустрою власник мереж в одноденний термін повідомляє міську раду.

4.2.8. При виконанні аварійно-відновлювальних робіт їх виконавці повинні загородити місце аварії та встановити тимчасові дорожні знаки відповідно до вимог правил дорожнього руху. 

4.2.9. Офіційне повідомлення про аварію від КП «Координаційний центр по обслуговуванню населення» ( далі КП «Центр»), ТОВ « Долинські об’єднані мережі»( далі ТОВ «ДОМ»), КП «Долинський міськомунгосп», ТОВ «Долинський міськводоканал », Долинське УЕГГ, Долинський РЕМ, ЦЕЗ № 4 ТОВ «Укртелеком», ДП Дирекція КГЗКОР та інших організацій, що експлуатують підземні та наземні інженерні мережі, в міську раду є офіційним дозволом на виконання аварійних робіт. Всі інші підприємства для одержання дозволу на аварійно-відновлювальні роботи подають в міську раду письмову заяву і схему виконання робіт, звертаються в міську раду (КП «Центр») для видачі ордеру на виконання земляних робіт. Виконавець робіт несе повну відповідальність за стан благоустрою до передачі його КП «Центр» після проведення відновлювальних робіт згідно акту прийому- передачі відновлення елементів благоустрою . 

4.3. СТВОРЕННЯ УМОВ ДЛЯ БЕЗПЕЧНОГО ТА БЕЗПЕРЕБІЙНОГО РУХУ ТРАНСПОРТУ ТА ПІШОХОДІВ 

4.3.1. Виконавець робіт зобов’язаний дотримуватись передбаченого порядку та терміну їх виконання і створити умови для безпечного руху транспорту та пішоходів згідно з « Правилами дорожнього руху» .

4.3.2. Організація руху транспорту під час робіт на проїжджій частині вулиці з її закриттям ( частково або повністю) визначається райвідділом ДАІ та виконавчим комітетом міської ради.

4.3.3. Для руху пішоходів з обох сторін вулиці, як правило, повинна залишатися смуга тротуару шириною не менше 1,0 м. В особливих випадках одна сторона тротуару може бути зайнята повністю, але з обов’язковим збереженням руху пішоходів по всій ширині протилежного тротуару. 

4.3.4. Під час проведення ямкового ремонту доріг, рух транспорту припиняється за погодженням ДАІ та виконавчого комітету міської ради.

4.3.5. В зимовий період пішохідні містки через траншеї повинні очищатися від снігу та льоду і посипатися піском силами організації, яка виконує роботи. 

4.4. ЗЕМЛЯНІ РОБОТИ (ПЛАНОВІ ТА АВАРІЙНО- ВІДНОВЛЮВАЛЬНІ)

4.4.1. Розробка грунту в котлованах і траншеях при перетині ними підземних комунікацій дозволяється тільки після встановлення ручним шурфуванням фактичного місця розміщення цих комунікацій. 

4.4.2. Земляні роботи поблизу існуючих комунікацій і при їх перетині виконуються у відповідності з вимогами БНІП.

4.4.3. При проведенні земляних робіт необхідно забезпечити в’їзди у двори, мікрорайони і входи в приміщення, для чого організація зобов’язана встановити перехідні пішохідні містки з поручнями.

4.4.4. При виявленні підземних комунікацій , не вказаних у проекті, виконавець робіт зобов’язаний повідомити про це відповідні експлуатаційні організації та міську раду. Роботи необхідно негайно припинити. 

4.4.5. При пошкодженні будь-якої споруди чи мережі під час виконання робіт виконавець зобо’язаний повідомити про це власника споруд, комунікацій . Виконання робіт безпосередньо біля місця пошкодження повинно буди припинено до прибуття представника ораганізації, яка експлуатує ці споруди, мережі. Ліквідація пошкоджень проводиться власниками споруд, мереж. Організації, які пошкодили споруди чи мережі виконують земляні та інші підсобні роботи за вказівкою власників пошкоджених споруд, мереж та сплачують їм вартість ремонтних робіт. Пошкодження інженерних мереж в зоні проведення будівельних робіт не з вини будівельних організацій повинні ліквідовуватися силами і за рахунок власників мереж в терміни, необхідні для будівельних робіт.

4.4.6. При необхідності реконструкції підземних мереж, не передбачених в проекті, роботи можуть виконуватися тільки після погодження проекту в установленому порядку.

4.4.7. Забороняється засипати землею, сміттям та іншими сипучими матеріалами кришки люків, камер, зелені насадження, а також складувати матеріали на газонах, трасах, підземних інженерних мережах і під’їздах до наземних споруд. 

4.4.8. При необхідності тимчасового складування грунту в місцях розташування колодязів, їх необхідно відгородити із забезпеченням підходів до них. 

4.4.9.При необхідності збереження руху транспорту через розриту траншею на проїзній частині, будівельна організація зобов’язана організувати проїзд через тимчасовий міст згідно проекту. Відповідальність за будівництво мосту несе виконавець робіт. 

4.5. ПІДГОТОВКА ОБ’ЄКТІВ ДО ВІДНОВЛЕННЯ БЛАГОУСТРОЮ 

4.5.1. Засипання траншей ( котлованів) після будівництва, реконструкції або ремонту підземних мереж та споруд може здійснюватись тільки після складання акту, підписаного представниками технагляду замовника та організації, яка буде утримувати ці підземні мережі та спору 

4.5.2. Засипання траншей та котлованів повинне здійснюватися з дотриманням технічних умов, проектно-технічної документації, заходів, необхідних для збереження конструкцій та їх ізоляції.

4.5.3. Засипати траншеї та котловани на проїзній частині вулиці і тротуарах необхідно піском з відповідним ущільненням під технічним контролем експлуатуючих організацій.

4.5.4. Якщо засипання траншей здійснюється непридатним для цієї мети грунтом або без необхідного його ущільнення, то представники міської ради (КП «Центр») та організації, яка проводить роботи, складають акт, згідно якого будівельна організація зобов’язана негайно усунути вказані недоліки.

4.5.5. Після закінчення будівництва, реконструкції або ремонту підземних інженерних мереж та споруд виконавець зобов’заний : - до відновлення шляхового покриття або зелених насаджень прибрати залишки грунту та сміття; - викликати представників організації, на яку покладено обов’язки експлуатації покрить, та представників організацій, яка проводитиме відновлювальні роботи для складання акту скритих робіт. 

5. РОЗМІЩЕННЯ ОБ’ЄКТІВ ПОБУТОВО-ТОРГОВЕЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ, РЕКЛАМНОГО АБО ІНФОРМАЦІЙНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ НА ВУЛИЦЯХ МІСТА ДОЛИНСЬКА 

5.1. Розміщення об’єктів побутово-торговельного призначення і рекламоносіїв проводиться за рішенням виконавчого комітету міської ради.

5.2. Дорожні знаки щодо під’їздів виконуються за рахунок суб’єкта господарювання за погодженням ДАІ та виконавчого комітету міської ради.

5.3. Біля кожної споруди побутово- торговельного призначення повинно бути влаштовано впритул до неї покриття вдосконаленого типу завширшки : з фасаду за всією його довжиною( незалежно від виду і конструкції споруди) – 2 метри, - з боку вітрини і службового входу – 1 м, - з боку входу для покупців – 2 м. Біля кожної споруди її власники зобов’язані встановити урну для сміття та забезпечити освітлення під’їзних шляхів в нічний час.

5.4. Орендарі приміщень комунальної власності : підвалів та нежитлових приміщень багатоповерхових будинків повинні забезпечити цілодобовий доступ ремонтних бригад до мереж тепло,-водопостачання, водовідведення для проведення робіт у випадку аварії. 

5.5. Забороняється користуватися спорудами торговельно-побутового призначення , а також пересувними елементами вуличної торгівлі, якщо їх власниками (користувачами) не забезпечене закрите стікання використаної ними води в підземні зливостоки. 

5.6. Забороняється розміщувати споруди, об’єкти побутово-торговельного призначення: - на тротуарах , пішохідних доріжках і алеях, вуличних спорудах; - біля фасадів адміністративних будинків і культових будівель; - у межах охоронних зон : пам’яток архітектури, історії та культури; - безпосередньо біля пам’ятників, фонтанів, клумб, скульптурних та інших елементів оздоблення будинків, декоративного благоустрою територій без рішень виконавчого комітету; - ближче 15 метрів перехресть вулиць, пішохідних переходів; - в охоронних зонах інженерних комунікацій. 

5.7. Рекламоносії розміщуються згідно рішення виконавчого комітету міської ради: - на окремих спеціальних конструкціях , тимчасових та стаціонарних установках, щитах , екранах , тощо; - на опорах вуличного освітлення та над проїзною частиною вулиць і доріг з дотриманням вимог техніки безпеки та забезпечення видимості дорожніх знаків, світлофорів, перехресть, пішохідних переходів, зупинок транспорту загального користування, а також за умов, що така реклама не повторює ( чи імітує) зображення дорожніх та вказівних знаків; - в межах охоронних зон пам’яток історії та культури, об’єктів природно- заповідного фонду за погодженням з відповідними службами та виконавчим комітетом міської ради. 

5.8. Забороняється розміщувати зовнішню рекламу : - методом фарбування, наклеювання на поверхні елементів вуличного освітлення, будівель і споруд, якщо інше не передбачене угодою з їх власниками; - на пішохідних доріжках, алеях; - зі знищенням зелених насаджень. 

5.9. Для розміщення споруд побутово-торговельного призначення і рекламоносіїв не допускається пошкодження або знищення зелених насаджень.

5.10. Споруди побутово-торговельного призначення та рекламоносії після закінчення терміну дії дозволу повинні бути демонтовані без нагадування або перереєстровані не пізніше 40 днів після закінчення терміну дії договору. В іншому випадку вони вважаються самовільно встановленими.

5.11. Самовільно встановлені споруди побутово-торговельного призначення і рекламоносії, в тому числі і об’єкти, дозволи на встановлення яких скасовані після застосування до їх власників штрафних санкцій, підлягають примусовому демонтажу. 

5.12. Примусовий демонтаж самовільно встановлених побутово- торговельних споруд і об’єктів, дозволи на встановлення яких скасовані, здійснює КП «Центр» за розпорядженням міського голови.. Видатки на демонтаж та зберігання демонтованих об’єктів відшкодовують їх власники. Розмір оплати встановлюється : - за одну добу зберігання побутово-торговельних споруд і рекламоносіїв на базі КП «Центр» - в розмірі одного неоподаткованого мінімуму доходів громадян; - за доставку і демонтаж побутово-торговельних споруд і рекламоносіїв в розмірі фактичних витрат. 

5.13. Доходи від зберігання демонтованих об’єктів використовуються КП «Центр» на розвиток власної виробничої бази. Повернення власникам демонтованих об’єктів, КП «Центр» здійснюється після оплати власниками вартості їх демонтажу, доставки і зберігання. Після закінчення річного терміну зберігання примусово демонтованих об’єктів, власники яких не зголосилися за їх повернення або не сплатили вартості демонтажу, доставки та зберігання, подальше їх застосування вирішується виконавчим комітетом міської ради згідно з чинним законодавством. 

5.14. Примусовий демонтаж самовільно встановлених рекламоносіїв здійснює КП «Центр». Порядок демонтажу у кожному конкретному випадку встановлюється розпорядженням міського голови. 

6.ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ : 

6.1. Самовільно прокладати або ремонтувати інженерні комунікації ( підземні і наземні) 

6.2. Встановлювати дорожні знаки без погодження ДАІ та виконавчого комітету міської ради. 

6.3. Самовільно встановлювати тимчасові і постійні огорожі і відгородження. 

6.4. Самовільно встановлювати в межах червоних ліній риштування. 

6.5. Самовільно встановлювати споруди побутово-торговельного призначення, пересувні елементи вуличної торгівлі, рекламоносії. 

6.6. Заправляти транспортні засоби паливно-мастильними матеріалами з автомобільних та інших пересувних бензозаправників. Здійснювати торгівлю паливно-мастильними матеріалами та виробами на проїзній частині вулиць, на тротуарах, у житлових мікрорайонах.

РОЗДІЛ ІІ УТРИМАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК (ВЛАСНИХ, ОРЕНДОВАНИХ ТА ТИХ, ЯКІ ЗНАХОДЯТЬСЯ В КОРИСТУВАННІ). ВИЗНАЧЕННЯ ПРИЛЕГЛИХ ТЕРИТОРІЙ, ПОРЯДОК ЇХ ПРИБИРАННЯ ТА ЗАКЛЮЧЕННЯ ДОГОВОРІВ НА ВИВІЗ СМІТТЯ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 

1.1. Утримання і прибирання вулиць, площ, майданів, тротуарів, садів, парків, скверів, бульварів, дворів та територій, які прилягають до будівель чи ділянок, що використовуються, здійснюється їх власниками, орендарями, в порядку, який встановлений цими Правилами . 

1.2. Юридичні та фізичні особи, ОСББ, власники, орендарі будівель, забудовники і громадяни, вказані в п. 1.1 розділу І цих « Правил …» зобов’язані здійснювати прибирання прилеглих територій : по периметру відведеної, закріпленої або орендованої ділянки, в ширину до середини вулиць чи площ, а при односторонній забудові - на всю ширину проїзної частини, та проводить підрізання гілок дерев, що виступають на тротуари від огорожі на висоту 2.5 метра; крім територій, які закріплені за КП «Центр».

1.3. Території, дороги, штучні споруди, зупинки громадського транспорту закріплюються рішенням виконкому для утримання та прибирання за підприємствами, організаціями, ОСББ, житлово- комунальними підприємствами і громадянами. Утримання і прибирання закріплених територій здійснюється силами і за кошти цих суб’єктів . 

1.4. Залізничні колії, які пролягають по території міста в межах відчуження, схили, насипи, переїзди, переходи через колії прибираються силами і за кошти організацій, які експлуатують ці споруди. 

1.5. Прибирання територій, прилеглих до закладів торгівлі та громадського харчування, здійснюють власники або орендарі цих закладів. Прибирання біля кіосків, літніх майданчиків, пересувних елементів вуличної торгівлі в радіусі 10 метрів здійснюють власники об’єктів вуличної торгівлі. Підтримання чистоти на прилеглих територіях до вказаних об’єктів проводиться протягом робочого часу і після закінчення роботи. 

1.6. Прибирання водовідвідних канав, труб, дренажів, які призначені для відводу поверхневих і ґрунтових вод з вулиць і дворів, здійснюється підприємствами, організаціями, орендарями, забудовниками та власниками будинків, в користуванні яких перебуває відповідна територія. 

1.7. Очищення колекторів дощової каналізації і дощоприймачів здійснюється експлуатаційною організацією. 

2. ВИЗНАЧЕННЯ ПРИЛЕГЛИХ ТЕРИТОРІЙ ТА ЇХ ПРИБИРАННЯ. 

2.1.Юридичні та фізичні особи, СПД, ОСББ і громадяни, згідно п.1.1. розділу ІІ цих Правил зобов’язані здійснювати прибирання прилеглих територій, які закріплюються рішенням виконкому міської ради. 

2.2. Прилеглою територією є : Територія, що прилягає по периметру відведеної, закріпленої або орендованої ділянки до доріг чи тротуарів загального користування - до середини вулиць чи площ, а при односторонній забудові- на всю ширину проїзної частини. 

2.3. Власники і орендарі будівель, кіосків, павільйонів, в’яток, забудовники, а також громадяни, що проживають в індивідуальних житлових будинках, із організаціями міської комунальної власності : - можуть укладати угоди на прибирання прибудинкових територій; - зобов’язані заключити договори на вивіз сміття з прибудинкових та прилеглих територій. 

2.4. Урни для сміття на території міста встановлюються організаціями міської комунальної власності за кошти організацій, установ, ОСББ, юридичних та фізичних осіб, за якими закріплені прилеглі території із розрахунку : - вулиці, парки – 1 урна на 500кв.м. площі. - ринки – 1 урна на 100кв.м. площі, відстань між урнами не більше 10 метрів; - зупинки громадського транспорту – 1 урна; - заклади торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування та установи , організації – по 1 урні біля кожного входу і виходу; - об’єкти вуличної торгівлі - 1 урна Урни повинні очищатись їх власниками в міру їх заповнення. Відповідальність за належний санітарний стан і утримання території та забезпечення урнами при проведенні загальноміських заходів покладається на організаторів заходів. 

2.5. Прибирання міських територій здійснює КП «Центр», а прибирання дворових територій здійснюють власники, орендарі, ОСББ та інші балансоутримувачі. 

2.6. Санітарним днем в місті Долинська є кожен четвер. У випадку святкових днів - санітарний день переноситься на 1 день раніше. 

2.7.Під час проведення санітарних днів проводиться вибірковий об’їзд вулиць, площ, парків, скверів, прилеглих територій на предмет якісного прибирання територій. За результатами перевірки за участю санітарної та екологічної служби, представників міської ради та КП «Центр» у випадку неякісного прибирання складаються акти про порушення цих Правил . 

РОЗДІЛ ІІІ 

1. УТРИМАННЯ І ПРИБИРАННЯ МІСЬКИХ, ДВОРОВИХ ТЕРИТОРІЙ ТА ЕЛЕМЕНТІВ БЛАГОУСТРОЮ

1.1. Прибирання міських територій здійснюється : у весняно-літній період : з 6 00 до 1400 год. в осінньо-зимовий період: з 800 до 1600 год. 

1.2. Посипання вулиць протиожеледковими матеріалами в осінньо- зимовий період здійснюється КП «Центр» в міру необхідності. 

1.3.Сміття вивозиться спеціально обладнаним транспортом на міське сміттєзвалище організацією ,яка визначена відповідно до чинного законодавства надавачем послуг з вивезення твердих побутових відходів. Самовивіз сміття без дозволу та договору з КП «Центр» на утилізацію сміття на міському сміттєзвалищі забороняється. 

1.4.Для усунення снігових накатів, з настанням снігопадів повинно здійснюватися прибирання снігу з підгортанням його у вали до закінчення снігопадів. 

1.5. Підгортання снігу у вали дозволяється на всіх вулицях, площах, майданах. Залежно від сторони вулиць і характеру руху на них, вали можуть укладатися з однієї або з двох сторін проїзної частини. 

1.6. Забороняється утворення валів снігу в зоні перехресть, пішохідних переходів, а також згортання снігу і зрубів льоду на газонах із зеленими багаторічними насадженнями. 

1.7. При укладанні снігових валів і куп залишати на проїзній частині вулиць і торотуарів на перехрестях вулиць в’їзди в подвір’я, підходи до будівель, вільні проїзди та проходи для пішоходів. 

1.8.Укладення снігу, зрубів льоду на тротуарах, доріжках скверів, подвір’ях здійснюються у місцях , які забезпечують вільний прохід пішоходів 

1.9. Роботи з очистки снігу і навантаження на транспортні засоби здійснюються силами фізичних і юридичних осіб, за якими закріплена прилегла територія. 

1.10. Вивезення снігу, зрубів льоду з вулиць , площ, тротуарів здійснюється фізичними і юридичними особами, за якими закріплені прилеглі та надані в користування або у власність території. 

1.11. Прибирання, вивіз снігу здійснюється в першу чергу на магістральних вулицях, мостах, шляхопроводах та маршрутах громадського транспорту. 

1.12. Кришки колодязів підземних інженерних мереж при виконанні механізованих снігоприбиральних робіт очищають від снігу ручним способом. 

1.13. Власники підземних інженерних мереж зобов’язані до зимового періоду відремонтувати колодязі та люки, які повинні бути на одному рівні з проїзною частиною. 

1.14. Прибирання всіх територій в період снігопадів проводиться цілодобово, а в період ожеледиці посипання піском тротуарів, пішохідних доріжок та проїзної частині вулиць на перехрестях, мостах, підйомах, спусках та інших небезпечних місць здійснюється увесь період ожеледиці. 

1.15. Вивезення снігу і зрубів льоду дозволяється на спеціально відведені виконавчим комітетом місця. 

1.16. Очистка дахів від снігу і зняття льодових бурульок з дахів і ринв повинна здійснюватись КП «Центр», власниками, орендарями, ОСББ систематично, в денний час з обов’язковим застосуванням запобіжних засобів для уникнення нещасних випадків та пошкодження телефонних, телеграфних, електричних мереж, ліхтарів вуличного освітлення, зелених насаджень та інших споруд.

2. ПРИБИРАННЯ І УТРИМАННЯ ТЕРИТОРІЙ 

2.1. Території міста прибираються на прилеглих та закріплених ділянках підприємствами, організаціями різної форми власності (додатки 1-4 до рішення виконавчого комітету міської ради від 22 липня 2009 року № 151) 

2.2. Двори та прибудинкові території приватного сектора міста прибираються та утримуються в належному санітарному стані власниками, орендарями будинків 

2.3. На час ремонту будинків на територіях дворів загального користування відводиться місце для тимчасового складування будматеріалів та будівельного сміття. Сміття постійно повинно вивозитися транспортом осіб, що проводять ремонт. 

2.4. Будинковолодіння приватного сектора, які не мають каналізації, повинні мати утеплені вигреби туалетних і помийних ям, побудованих за дозволом виконавчого комітету міської ради з водонепроникним дном, стінками та люком, закритим кришкою. Забороняється виливати помиї і нечистоти на територіях дворів, вулиць чи площ. 

2.5. Вигреби туалетних і помийних ям необхідно своєчасно очищати, утримувати в належному санітарному стані і дезинфікувати препаратами, дозволеними МОЗ України. 

2.6. Збір і вивіз твердих побутових відходів на міське сміттєзвалище здійснюється підприємствами і організаціями, які мають на це відповідний дозвіл виконавчого комітету міської ради. 

3. ПОРЯДОК УТРИМАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ ЗОВНІШНЬОГО БЛАГОУСТРОЮ 

3.1. Юридичні та фізичні особи , підприємства, організації, установи різних форм власності, орендарі, забудовники, власники індивідуальних будинків, ОСББ та інші власники будівель, споруд зобов’язані утримувати в належному стані: - фасади житлових будинків, культурно - побутових, освітніх, адміністративних, промислових, торговельних об’єктів, кінотеатрів, вокзалів; - огорожі, газонні огорожі, паркани; - реклами, рекламні щити, вивіски і вітрини; - павільйони, кіоски, намети, ятки; - трансформаторні підстанції (шафи); - ліхтарі вуличного освітлення, стовпи, лавки; - пам’ятники, пам’ятні знаки, скульптури, хрести –обереги. 

3.2. Юридичні та фізичні особи , підприємства, організації, установи різних форм власності, орендарі, забудовники, власники індивідуальних будинків зобов’язані своєчасно проводити огляди будівель, споруд і прибудов, а саме зовнішнього вигляду і технічного стану. Фарбування всіх будівель, споруд і прибудов повинно проводитися за необхідністю атмосферно-стійкими фарбами. 

3.3. Будівництво будь- яких споруд, в тому числі встановлення парканів, газонних огорож, кіосків, наметів, павільйонів, лотків, рекламоносіїв допускається за наявності правоустановчих документів на земельну ділянку та дозволу виконавчого комітету міської ради. 

3.4. Світові реклами , вивіски та інші елементи нічного освітлення повинні вмикатися з настанням темноти одночасно з вуличним освітленням. 

3.5. Вітрини, вивіски магазинів, закладів громадського харчування і побутового обслуговування необхідно утримувати в належному порядку та обладнати спеціальною освітлювальною арматурою. 

3.6. Власники, магазинів, офісів, закладів громадського харчування і побутового обслуговування зобов’язані забезпечити зовнішнє освітлення (вивіски) та здійснювати освітлення в нічний час прилеглої території. Оформлення усіх вивісок і вітрин потребує обов’язкового узгодження на узгоджувальній комісії щодо художньо-естетичного вигляду та з урахуванням впровадження Закону «Про мови в Україні» . 

3.7. Розклеювання газет, плакатів, афіш, оголошень, інформацій і реклам дозволяється тільки на спеціально встановлених щитах. Місце розміщення передвиборних агітаційних плакатів визначається рішенням виконавчого комітету міської ради. До власників агітаційних плакатів, розміщених без узгодження або несвоєчасно знятих, застосовуються санкція розділу ІV Правил.  

3.8. Встановлення огорожі, будівельних майданчиків в межах червоної лінії вулиць, на тротуарах, газонах, на проїзній частині допускається з дозволу виконавчого комітету міської ради. 

3.9. Всі юридичні та фізичні особи, власники будівель і споруд зобов’язані постійно прибирати прилеглі, закріплені та надані у власність чи користування території, і заключити договір на вивіз сміття.

4. ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ : 

4.1. Кидати будь-яке сміття, недопалки, папір на проїзну частину вулиці. тротуари, майданчики, сквери й інші місця загального користування 

4.2. Посипати сіллю тротуари, скидати сміття , болото, нечистоти, зруби льоду, забруднений сніг в оглядові, дощоприймальні колодязі, річки, ставки та інші водоймища, на газони, під дерева і кущі , на проїзну частину вулиць, тротуарів. 

4.3. Скидати будь-яке сміття, нечистоти , землю, будівельні та інші відходи на вулицях, пустирях, лісосмугах, вздовж доріг, в охоронній зоні річок і водоймищ, на вільних територіях і в усіх інших невідведених для цього місцях. 

4.4. Паркувати автомобілі, мотоцикли та скутери на газонах.

4.5. Мити автомашини, мотоцикли в охоронній зоні річок, водоймищ, біля водорозбірних кранів і колонок, на прибудинкових територіях, на проїзній частині дорожніх об’єктів, узбіччі та тротуарах. 

4.6. Зливати відпрацьовані мастила на землю та дорожнє полотно. 

4.7. Залишати на вулицях і подвір’ях невивезене сміття, нечистоти, болото, будівельні і інші відходи. 

4.8. Складувати на прибудинкових територіях ( за червоною лінією забудови), на вулицях та в інших невідведених місцях будівельні матеріали та інші предмети ( контейнери, причепи , тощо). 

4.8.1.Висадка високорослих дерев та влаштування городів на землях міської ради ( за червоною лінією). Посадка дерев на присадибних ділянках близько газових мереж, ліній електропередач та ліній зв’язку. 

4.9. Залишати на вулицях і інших міський територіях торгівельні ятки, тару й інше устаткування. 

4.10. Розклеювати афіші і оголошення на парканах, фасадах будівель, стовпах, тощо, прикріплювати реклами, вітрини і щити до решіток огорож.

4.11. Захаращувати двори загального користування тарою та складати її на проїздах, переходах, тротуарах. 

4.12. Спалювати сміття, опале листя та інші відходи на вулицях, в подвір’ях, урнах, складати їх для тривалого зберігання. 

4.13. Вигулювати собак у не відведених місцях. 

4.14. Забруднювати, вулиці, площі, майдани та інші території міста при перевезенні автотранспортом сміття, сипучих та інших матеріалів.

4.15. Розміщувати зовнішню рекламу без дозволу виконавчого комітету міської ради. 

РОЗДІЛ ІV ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ « ПРАВИЛ БЛАГОУСТРОЮ ТА УТРИМАННЯ ТЕРИТОРІЙ В м ДОЛИНСЬКА» 

1. Керуючись Законом України « Про благоустрій населених пунктів», відповідно до п. 44 ст. 26 Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні» рішення міської ради № 938 від 28 травня 2009 року « Про встановлення розміру плати за нецільове використання природних ресурсів» за порушення « Правил благоустрою і утримання територій м. Долинська» накладаються штрафи, передбачені статтями 82, 152 Кодексу України про адміністративні порушення , а саме за: 

1.1. Самовільне складування побутового сміття, твердих побутових відходів, будівельного сміття, відходів виробництва, землі у невідведених для цього місцях. (Примітка до п.1.1. « Штрафи накладаються на посадових осіб організацій, громадян, що допустили порушення, а в разі неможливості їх виявлення – на посадових осіб організацій, установ різних форм власності, СПД, голів ОСББ, власників індивідуальних будинків, за якими закріплені ці території, після закінчення терміну усунення виявлених порушень на підставі складених протоколі та актів). 

1.2. Несвоєчасне прибирання територій, в т.ч., прилеглих та закріплених рішенням виконавчого комітету міської ради .

1.3. Несвоєчасне відновлення благоустроєних територій після проведення будь-яких ремонтних робіт. 

1.4. Забруднення благоустроєних територій при перевезенні сміття, сипучих матеріалів автотранспортом. 

1.5. Несвоєчасний вивіз будівельного сміття з будівельних майданчиків 

1.6. Засмічення місць загального користування недополками, паперами, недогризками,, лушпинням, тощо. 

1.7. Витоки води, фекалій на благоустроєній території. 

1.8. Несвоєчасне прибирання снігу з тротуарів , пішохідних доріжок, доріг, несвоєчасне посипання їх піском, скидання снігу на проїзну частину вулиць. 

1.9. Посипання тротуарів хімічними речовинами. 

1.10. Миття, заправка транспортних засобів в необладнаних для цього місцях. 

1.11. Складування грунту, будівельних матеріалів поза межами будівельного майданчика без дозволу виконавчого комітету міської ради. 

1.12 Складування тари, конструкцій, виробів на вулицях, площах, зелених насадженнях, прибудинкових територіях, тощо, без рішення виконавчого комітету міської ради. 

1.13. Ходіння по газонах та їх пошкодження , в т.ч. вигулювання домашніх тварин та випасання худоби. 

1.14. Наїзди на зелені насадження, газони, декоративні огорожі, тротуари. 

1.15. Відсутність освітлення розк